Kuurne Birgitta

Syntynyt vaa´an merkeissä vuonna 1960

Olen Kainuusta muuttanut yli kolmekymmentä vuotta sitten tänne Savoon, Kuopioon ja lopulta Airakselaan. Kuvaamataito oli aina lempiaineitani koulussa. Muistissa on myös n 15-vuotiaana käydyt vapaa-ajanohjaajankurssit Sotkamon kansalaisopistossa. Päädyin kuitenkin kauneudenhoitoalan yrittäjäksi heti ammattikoulusta valmistuttuani v -78. Takaraivossa takoi ajoittain haave taiteen parissa työskentelystä. Taiteen luomisesta. Silloin en vain tuntenut olevani valmis laittamaan tulta töppösiin. 

2000-luvulla osallistuin kansalaisopiston posliininmaalauskursseille. Jo silloin tiesin, että nyt ollaan oikeilla jäljillä. Monien traagisten tapahtumien jälkeen löysin taideharrastuksen itselleni uudelleen huomatessani sen lisäävän hyvinvointia ja onnellisuutta. Aluksi kävin erilaisia taidekursseja helpottaakseni pienyrittäjän stressaavaa arkirytmiä. Mutta näinhän siinä kävi, että lopulta tuo taiteen antama endorfiiniryöppäys sai minun janoamaan vain lisää.

Vuoden 2015 lopussa ilmestyi Kyllikki Nissisen kirjoittama ja minun kuvittama satukirja, jonka tekeminen laittoi rullia pyörimään lisävauhtiin pienessä päässäni pakottaen tekemään ratkaisuja. Niinpä heti seuraavana vuonna huomasin istuvani kokopäiväisesti koulun penkillä 56-vuotiaana. Saatuani kuva-artesaanin opiskelut päätökseen, hamusin jo lisää. Valmistun keväällä 2020 korukivi- ja jalometallialan artesaaniksi, korusepäksi. Olen pitänyt jo korukursseja mm. emalointi- ja helmikoruista sekä ohjannut Portaanpään Opistossa Värinää-taidekoulun taidegrafiikankursseja sisältönä monotypia, lino, kartonkigrafiikka parin vuoden ajan. Taidenäyttelyjä olen pitänyt muutamia yksityisiä sekä ollut mukana useissa yhteisnäyttelyissä. Matka jatkuu ja tie vie.

Kokeilen rohkeasti eri materiaalien ja tekniikoiden mahdollisuuksia. Rakastan värejä ja vastakohtaisuuksia, villiinnyn sulatetun lasin kauneudesta, puun herkkyydestä, hiottujen kivien voimasta, saven mukautuvuudesta, siveltimien jäljestä. Olen kiinnostunut näiden materiaalien keskinäisestä vuoropuhelusta ja mahdollisuuksista. Olen etsijä ja tutkimusmatkailija, välillä kaipaan siveltimiäni, välillä muovaan savea, lasia, kiviä, puuta, hopeaa, teen grafiikan kokeilujani. Opiskelen koko ajan jotain uutta.Teoksen työstäminen on intuitiivinen prosessi, täynnä kerroksellisuutta, hapuilua ja hakemistakin. Omassa taiteellisessa heräämisessäni näen voimakkaan viehtymyksen estetiikkaan ja kauneuteen. Ja silloin, kun teos miellyttää silmää ja sielua, se on valmis. Lopputuloksena haluan kuitenkin tuoda harmonisen tunnelman nähtäväksi.

 En halua unohtaa klassisen viivan merkitystä töissäni, pohjalla on aina piirustus, tarina, muoto, joka on tunnistettavissa. Minua motivoi myös se herkkyys, jonka voi löytää vain sattumalta pienistä yksityiskohdista ja liikkeestä, mihin se vie. 

Mieluisimmiksi aiheiksi tunnistan henkilökuvat ja luonnon kauneuden ilmentymät. Aiheena draamalliset naiskuvat ovat inspiroineet minua pitemmän aikaa. 

Olen nyt loppuelämäni mittaisella matkalla, oppimassa onnellisuutta. Se tarkoittaa minulle nimenomaan taidetta ja sen tekemistä vakavasti otettavalla tavalla. 

Taidesivuni löytyvät https://www.birgittakuurne.com  

Pikalinkit taiteilijoihin