Knuutinen Jorma

Jorman motto: ”Yritän lähestyä jotakin, jota en tiedä mitä se on”.

Jorma Knuutinen syntyi ja kävi koulunsa Suonenjoella. Lapsuus ja varhainen nuoruus maaseudulla Pörölänmäen kylässä juurrutti häneen syvän rakkauden luontoon. Innostajana oli myös opettaja-kirjailijaisä Yrjö Knuutinen, joka lastensa kanssa ahkerasti retkeili lähivesillä ja samoili sen ajan upeissa metsissä.

Knuutinen on harrastanut valokuvausta jo teini-ikäisestä asti. Valokuvauksen maailmaan hän tutustui myös vedostamalla kotonaan mustavalkokuviaan ja myöhemmin kehittämällä itse filminsä. Vakavasti valokuvaukseen hän alkoi suhtautua 1980-luvulla, mutta vasta digiaikana innostus ryöpsähti koko laajuudessaan valloilleen.

Kuvissaan Knuutinen etsii paitsi harmoniaa, kauneutta ja sommittelun tasapainoa usein myös yllätyksellisyyttä. Aihepiirit rönsyilevät ihmis- ja eläinaiheista perinteisiin luontokuviin ja siitä edelleen kohti abstraktimpaa. Kuvauskohteena voi olla yhtä hyvin lapsi leikeissään tai koira sohvalla auringonläikässä kuin rappioromanttinen ruosteinen tynnyri ja auton renkaan jälki tien pinnassa. Kuvia ei useinkaan ole nimetty, tulkinnan ja tunnelman vaistoamisen kuvaaja jättää katsojalle.

Valojen ja varjojen vivahteikkuus kiinnostaa erityisesti. Ehtymätön inspiraation lähde on vesi ja sen liike, heijastukset ja eri olomuodot. Suuri osa vesiaiheisista kuvista on otettu veneestä. Tuulisen päivän jälkeen Knuutinen onkin todennut: ”Valokuvauksessa tärkeintä on hyvä soututaito”.

Vaikka nykytekniikka tarjoaa monia mahdollisuuksia kuvien käsittelyyn, niitä ei ole käytetty. Kuvat on otettu sellaisinaan, tietyllä tapaa ”valmiina” jo kuvaushetkellä. Tietokoneella niitä on lähinnä vain rajattu ja tehty värien hallintaan liittyvää hienosäätöä. 

Pikalinkit taiteilijoihin