Karvinen Elsa

Elsa on syntynyt Heinävedellä 23.8.1929. Hän menetti äitinsä 4-vuotiaana. Äiti ja monta sisarusta kuolivat tuberkuloosiin. Isä oli rakennusmies, jolta Elsa sai tyttösenä timpurinkynän jämiä. Näillä kynänpätkillä pikkutyttö piirsi Itä-Savo lehden reunat täyteen. Naisten kuvat sanomalehtien sivuilta ovat tulleet myöhempiinkin piirustuksiin ja maalauksiin. Elsa muistaa kuinka suutari tuli kotiin tekemään hänelle kengät, että hän pääsi käymään kansakoulua. Koulussa piirustus ja käsityöt olivat mieleisiä ja Elsa sai töistään kiitosta opettajilta.

Elsa joutui jo nuorena ottamaan vastuuta elämästään. Hän kävi piikomassa ja isän kanssa metsätöissä. Yläkoulun jälkeen hän oppi värien käyttöä Kansanopistossa. Kummi avusti taloudellisesti opintoja. Käden taidot jatkuivat konekutomakurssilla Tampereella. Puoliso löytyi Heinävedellä ja perheen perustaminen katkaisi taideharrastuksen 8 lapsen äitinä.

Elämän kiireiden helpottaessa Elsa lähti vapaaseen taidekouluun Helsinkiin, vaikka rahallisesti oli tiukkaa. Koulu antoi alennusta koulumaksuista ja järjesti Elsalle siivoustöitä, jotta Elsa yhtenä parhaista oppilaista pystyi jatkamaan opintoja. Suonenjoella Elsa osallistui kansalaisopiston taidekursseille, poltti keramiikkaa ja ohjasi lasten taidekouluja. Omissa töissä öljyväri on tuntunut mieleisimmältä.

Pikalinkit taiteilijoihin