Jalkanen Marja

Marja Jalkasen (1941 – 2015) muistonäyttelyssä saamme tutustua herkän tekijän tuotantoon.

Marjan tyttärillä on yhteinen muistikuva äidistä, joka piirsi pastelliväreillä kattopahville 70-luvulla. Tarina ei kerro oliko kyseessä materiaalipula vai -kokeilu, mutta muotokuvia ja muitakin piirustuksia syntyi näinä taideharrastuksen alkuaikoina.

Kiinnostus käsillä tekemiseen Marja on ilmeisesti periytynyt puuseppä isältään Jaakolta ja Elli-äidiltään. Posliininmaalaus oli Ellin ja tyttären yhteinen harrastus 80–90 -luvulla.

Marja oli töissä Kelalla ja työnsä ohella hän maalasi muotokuvia tilaustöinä. Lapset muistavat hyvin kotona leijuneen tärpätin hajun ja äidin keskittymisen työhönsä noina 70–80 -luvun vuosina.

Nyt verkkogalleriassamme on esillä Marjan öljyvärimaalauksia, lyijykynäpiirustuksia ja akvarelleja. Varhaisimmat työt ovat öljymaalauksia 1970-luvulta. Halu maalata ja luoda kaunista ympärilleen säilyi viimeiseen asti, vaikka voimia ei aina ollut. Ympäröivän luonnon, ja kasvien estetiikka sekä kädentaidot olivat Marjalle tärkeitä – sama kiinnostus on periytynyt myös jälkipolville.

Maalausten lisäksi Marjan erityinen taito oli letittää heinistä kransseja ja sommitella niihin koristeet. Marja kuvitti vesiväreillä valkoiset kipsiveistokset esim. linnuista aidon näköisiksi ja välillä syntyi kirjailukäsitöitä.

Gallerian kuvasarjan aloittaa Marjan omakuva vuodelta 1981 ja lopettaa akvarelli punaisista ruusuista vuodelta 2014 – viimeisin Marjan maalaamista töistä. Tämä oli järjestyksessään seuran 15. verkkonäyttely.