Vuosi 2024

Vuosi 2024

Suonenjoen Taideseura ry:n vuosi oli jälleen täynnä toimintaa. Perinteisten kurssitusten ja tapaamisten lisäksi järjestettiin yhteistyössä Design & Taide-organisaation kanssa paljon huomiota saanut näyttely Suonenjoen kirjaston Kellarikalleriassa.

Jäsenet pitivät omia näyttelyitään kuka missäkin ja seuran omassa Ikkunagalleriassa esillä neljän taiteilijan teoksia.

Uuteen liikenneympyrään aiottu taideteos ei toteutunut, mutta Pajapuiston muuntamoon maalasi Tuula Lappalainen unikko-aiheitansa. 

Syysnäyttelyn jälkeen...

Taideseuran syysnäyttely Kellarikalleriassa päättyi 19.11. taitelijoiden noutaessa töitään ja jäsenten pitäessä syyskokousta. Kokouksessa esitettiin mm. vuoden 2025 toimintasuunnitelma, josta kalentereihin voi jo merkitä ensi vuoden näyttelyajankohdat:
 
Kellarikallerian Valkea Sali ajalle 6.–29.8.2025 on varattu varsinaisten
jäsenten näyttelyä varten. Teemaksi näyttelylle on valittu VÄREILY.
Samaan aikaa Harmaan salin puolella on Design&Taide Suonenjoki.
 
Valkeassa salissa ajalla 26.11.–19.12.2025 on kaikille avoin näyttely.
 
Verkko- ja ikkunagalleriassa on verkkosivujen uudistuksen jälkeen aloitettu uudelleen neljännesvuosin vaihtuva jäsenten ja heidän taiteensa esittely. Kaikki, myös kannattajajäsenet voivat tarjota töitään verkko- ja ikkunanäyttelyyn.
 
Toimintavuoden, näyttelyn ja kokouksen päätteeksi pidettiin pienet pikkujoulut. Nautittiin glögit, syötiin ensimmäiset joulupuurot, tortut ja piparit, ym. herkut nyyttikesti-periaatteella.

Uusia taideseuralaisia

Marjukka Halonen

Olen Marjukka Halonen, syntyisin Kainuusta, ajautunut Kuopion (47 v) kautta Tervoon, itseoppinut tai paremminkin syntymälahjana saanut taiteen tekemisen lahjan.  Vesivärit tuli mun elämään vuonna 2008 ja siitä lähtien enemmän ja vähemmän ollut mukana yhteisnäyttelyissä ja nyt ensimmäinen oma näyttely Vesannon kirjastolla 4.-30.11.2024.
 
Sukututkimus on paljastanut, että mm. sekä taiteilijoilla Pekka Halonen, Eero Järnefelt että Helena Schjärbeck ja minä on yhteisiä esivanhempia. Kuulun myös Haloset Maaningan Halolasta -sukuseuraan ja -hallitukseen vuodesta 2018 -.

Lala Luotosenkoski

Minna Rautiainen, taiteilijanimeltään  Lala Luotosenkoski, liittyi taideseuraan kesällä 2024. 

”Olen koloristi, idealisti ja tarinan kertoja. Estetiikka, sopusointu, tunne, värit, muodot, käsillä tekeminen ja musiikki sekä visuaalisuus ovat olleet tärkeitä asioita koko elämäni ajan. Nämä asiat ovat esillä minussa, kodissani ja myöskin jollain tavalla työssäni – vaikka työskentelenkin päivätyössä analyytikkona kartonkitehtaassa.

Taiteen tekeminen on minulle prosessi. Aloittaessani en usein tiedä, mitä on tulossa. Into kokeilla monenlaista erilaista tekemistä on valtava. Aloitan ja jätän työn vähäksi aikaa, mietin ja ajattelen, katselen ja tutustun. Ajatus virtaa. On vain mahdollisuuksia ja myös sattumaa. Mitä tulee eilisestä tähän hetkeen tai mitä on hetkellä, mitä on tulevaisuudessa. Ehkä sieltä löytyy se minä tai jospa minä onkin paljon erilaista?

Peruskoulutukseni on laskenta-alalla mutta lähivuosina olen keskittynyt opiskelemaan taiteen tekemistä monilla erilaisilla opintojaksoilla ja lyhytkursseilla”.

Olen ollut mukana useissa jurytetyissä yhteisnäyttelyissä viime vuosina.

Yksityisnäyttelyt:

  • ensinäyttely 2021 ´Eilisestä tulevaan, hetkellä´ Sonkajärvellä
  • 2022 ´POPkorni´ Siilinjärvellä
  • 2023 ´Onnen Maa´ Pohjois-Savon Kuvataideseurojen kesänäyttelyn yksityisgalleriassa Lapinlahdella

Vuonna 2024 olin toisena osapuolena LuoVest  (Lala Luotosenkoski & Sinikka Vest) työryhmässä toteuttanut ympäristö- ja tilataidenäyttelyn ”Näköaloja Paratiisin”. Näyttely alkoi Varpaisjärven kirkkomännyn isosta omenasta, jatkui Lapinlahden Taidemuseo Eemiliin puu- ja keramiikkaveistoksiin ja kattokruunuun (avoinna 29.9.2024 saakka) ja päätyi niin ikään Lapinlahdelle Kivinavetan kesänäyttelyyn (avoinna 4.8.2024 saakka) puuveistoksena ja rakukeraamisina omenoina. Näyttely toteutettiin Keskitien säätiön apurahalla. Näyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti Instagramissa ja Facebookissa @luovest.

Julkiset työt ja kokoelmat

                           Seeprat maalaussarja | 2024| Pohjois-Savon Hyvinvointialueen taidekokoelma

                           Utopia veistos | 2024 | Lapinlahden kunnan taidekokoelma

                           Valinta veistos | 2024 | Lapinlahden-Varpaisjärven seurakunnan taidekokoelma

                           Kerro, kerro kuvastin |2024 |Osallistava taideteos | Siilinjärven kunta, Pilvilinnan päiväkoti

                           Töitä useissa yksityiskokoelmissa

Tuulikki Vilhunen

”Kaiva siitä missä seisot”. Äiti Teresa

Olen lähtenyt Vesannolta Närhilän kylästä, ensin Kuopioon, sitten Tukholmaan, sitten Helsinkiin, josta käsin olen ollut työssä ja opintomatkoilla mm. Nepalissa, Namibiassa, Kiinassa, Israelissa ja Venäjällä pisimpään, eli 7 v. Loputon uteliaisuus nähdä maailmaa ja tavata ihmisiä.

Opiskelin markkinointia Kuopiossa, suunnittelua ja muotoilua  Kouvolassa ja Kuopion muotoiluakatemiassa tekstiilialalla, jossa vielä jatkoin innovaattorin koulutusohjelmassa. 

Suurin osa työelämää pyöri kirjoittamisen, näyttelyiden, valokuvien ja kirjojen parissa. Työ museoamanuenssina sisälsi kulttuurisia esineistö- ja valokuvanäyttelyitä. Matkan varrella olen täydentänyt  osaamista kesäyliopistokursseilla tarpeen tai kiinnostuksen mukaan mm.  graafisen suunnittelun, piirustuksen ja taidegrafiikan kursseilla. Painottuotteiden suunnittelu (julisteet ja esitteet) ovat olleet osana työtäni vuosikausia. Vilkkaan työelämän ohessa energiaa ei riittänyt omaan tuotantoon muuta kuin satunnaisesti. Omia näyttelyitä on ollut kuitenkin  muutama.

Eläkkeelle päästyäni palasin kotikylääni, josta olin hankkinut entisen kotikansakouluni ”eläkemökiksi”.  Opiskeluaikana tutustuin ja rakastuin keramiikkaan, jota olenkin tehnyt valokuvauksen lisäksi jo useamman vuoden ajan.

Toimintaa vuodelta 2024

Taideseuralaiset vieraana Tuulikki Vilhusen Tikankontissa

Taideseuran jäsentapaaminen Närhilän Tikankontissa oli todella mukava tapahtuma ensikertalaisellekin. Mielenkiintoisen esittäytymiskierroksen jälkeen kukin teki omaa taidettaan missä halusi maalaten, piirtäen, valokuvaten jne.

Sadetta tuli pitkin päivää, mutta suunniteltu grilli-ilta onnistui kuitenkin erinomaisesti, kun pilvet väistyivät taivaalta ja joukolla saimme istua pitkän pöydän ympärille hyvästä ruuasta ja viinistä nauttien. Illan kruunasi yllätysohjelma, kun muusikko Anu-Kaisa Nissinen lauloi ja soitti. Henkevät keskustelut jatkuivat pitkälle iltaa.

Seuraavana päivänä sama meininki jatkui ja lopuksi kokoonnuime katselemaan ja kertomaan omista töistämme. Missä ajatukset kulkivat tehdessä ja mihin pyrittiin. Vieraat tulivat tutuiksi yhteisen tekemisen ja jakamisen myötä.

 

Teksti ja kuvat: Tuulikki Vilhunen

Muotoilijat, käsityön taitajat ja taiteilijat samassa näyttelyssä

Tapahtuma lähti liikkeelle tarpeesta tuoda esille paikallisten luovien alojen yrittäjien työtä ja teoksia. Näyttely esitteli laajan valikoiman osaamista tarjoten kattavan katsauksen alueen taiteen ja muotoilun monipuolisuuteen.

Näyttelyssä mukana olivat yrittäjä Niilo Kalsi https://opilion.fi/, kuvataiteilija Eeva Mölkänen https://eepu.fi/, lasitaiteilija Sini Majuri https://www.sinimajuri.fi/, muotoilija Tanja Nisu https://www.tanjanisu.com/, soitinrakentaja Jouni Kurki https://www.kurkikantele.com/, puukkoseppämestari Pekka Tuominen https://pekkatck.fi/, käsityöyrittäjä Tarja Hietala https://www.tarjahietala.com/, muotisuunnittelija Tuula Rossi https://believebytuularossi.com/fi/, yrittäjä Hanna Valkonen https://www.uniikkitarina.fi/, muotoilija Tytti Porvari https://www.instagram.com/tyttiporvaridesign/ ja muotoilija Katja Vikla https://www.instagram.com/katjavikla/.

Halusimme olla rikkomassa käsitystä siitä, että laadukkaat kulttuuritapahtumat kuuluvat vain suurimpiin kaupunkeihin. Muotoilu ja taide tulee olla kaikkien saatavilla ja saavutettavissa. Tarjosimme taiteilijoille ja suunnittelijoille alustan esitellä teoksiaan ja vierailijoille mahdollisuuden päästä osallistumaan, oppimaan ja arvostamaan monialaista taidetta ja designia. Näyttely herätti keskustelua perinteisten käsityötaitojen jatkuvuudesta – sekä uhanalaisuudesta massatuotannon aikakaudella. Monipuolinen kattaus eri alojen tekijöistä lisäsi myös kävijöiden käsitystä taiteen moninaisuudesta.

Kaikille avoin tapahtuma keräsi Kellarikalleriaan kaikkien aikojen kävijäennätyksen, n. 1500 kävijää, joten tavoitteemme ja arvomme kulttuurin yhdenvertaisuudesta ja saavutettavuudesta toteutuivat hienosti.

Tapahtuma toi näkyvyyttä paikalliselle luovuudelle ja herätti kiinnostusta myös kansallisesti. Kulttuuriministeri muisti järjestäjiä kirjeellä ja kokonaisuudesta kirjoitettiin laajasti paikallisessa lehdistössä. YLE teki näyttelystä artikkelin nettiin ja sen pohjalta myös televisiouutisiin, lisäksi näyttely sai näkyvyyttä Amusa-kulttuuriuutisissa ja sosiaalisessa mediassa.

Design&Taide Suonenjoki oli avaus paikallisten taiteilijoiden ja tekijöiden laajempaan yhteistoimintaan, vahvistaen luovien alojen asemaa ja yhteistyötä Suonenjoella ja Sisä-Savossa. Näyttely osoitti, että Suonenjoella on potentiaalia kasvaa merkittäväksi kulttuurikohteeksi, ja tapahtuman synnyttämä yhteisöllinen henki rohkaisee uudenlaisiin projekteihin. Tulevaisuuden tavoitteenamme onkin tuoda Suonenjokea esiin laajemmin luovuuden kaupunkina. Näin voidaan luoda pysyviä alustoja taiteen ja muotoilun näkyvyydelle ja jatkaa alueen vetovoiman kasvattamista niin paikallisesti kuin kansallisestikin.

Design & Taide Suonenjoki -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa heinäkuussa 2024 Suonenjoen Kellarikallerian harmaassa salissa. Näyttelyssä oli esillä kansainvälisesti palkittuja muotoilijoita, paikallisia taiteilijoita sekä maailmanlaajuisesti uhanalaisia käsityötaitoja.

Rajakadun ikkunanäyttelyt

Mirva Konttinen

Rajakadun ikkunagallerian taiteilijana on Mirva Konttinen. Hänen teoksensa ovat esillä ensi vuoden alkuun saakka, joten niitä voivat kaupunkilaiset ulkoilulenkeillään katsomassa kolmen kuukauden ajan.

Mirva on harrastanut kuvataidetta lapsuudesta saakka ja hankkinut tietoa ja taitoa kansalaisopistossa mm. Marjatta Lukkarisen johdolla. Ensimmäinen öljyvärimaalaus on syntynyt vuonna 1997 ja edelleen Mirvan tekniikka on öljyvärimaalaus.

 ”Tykkään siitä tavasta tehdä, kun voi aina maalata päälle ja sivellin on mieluinen väline tehdä. Rakastan luontoa ja aiheet ovat usein sieltä peräisin… Mielestäni harrastuksia pitää olla ja tämä on oikein kiva tapa purkaa mieltään välillä”. 

Tuulikki Vilhunen

Vesantolaisen Tuulikki Vilhusen teoksia on esillä Lokakuuhun saakka Rajakadun ikkunagalleriassa. Tuulikki on työn ja opintojen perässä liikkunut ympäri maailmaa ja asettunut nyt takaisin kotikyläänsä Närhilään.

Hän on suorittanut tekstiilitaiteen tutkinnon Kuopion muotoiluakatemiassa ja ikkunanäyttelyssä hänellä on esillä tekstiilien lisäksi keramiikkaa. Taiteen tekemisessä päällimmäisenä onkin nykyään keramiikka valokuvauksen lisäksi.

EnemmänTuulikin teoksia on esillä sivustomme verkkogalleriassa – otsikkopaneelin ”Galleriat” – kohdan alavalikosta ”Esittelyssä nyt” pääsee suoraan Tuulikin Galleriaan. Samoin jokaisen sivun alapalkissa on sivulle suora linkki.

Ulla Vehviläisen teoksia esillä Ikkunagalleriassa

Taideseuran pitkäaikaisen jäsenen, Ulla Vehviläisen teoksia on esillä Rajakadun ikkunagalleriassa. Ihailtavana on kokoelma taiteilijan viime aikaisesta tuotannosta. Enemmän Ullan teoksia on esillä sivustomme verkkogalleriassa.

Ikkunagalleria, Rajakatu 2
Ikkunagalleria, Rajakatu 2

Jari Laatikainen

Erilaisia kuvataidekursseja vetäneen Jari Laatikaisen teosnäyttely on esillä Rajakadun ikkunagalleriassa maaliskuun loppuun asti. Jari on meritoitunut Itä-Suomessa seinämaalauksien tekijänä ja nyt ikkunassa nähdään pienikokoisempaa tuotantoa, muun muassa akvarelleja.
 
Kesäisin Jari pitää akvarellikursseja Heinäveden Valamon Kansanopistolla.
 
Kuvia Jari Laatikaisen teoksista löytyy myös taideseuran verkkogalleriasta.

Veli Granö luennoi Futurialla keskiviikkona 27.3. klo 19 Futurian auditoriossa

ITE-taiteesta
Tapahtuman tarjosivat yhdessä Sisä-Savon kansalaisopisto, ITE-Aulis ry, Suonenjoki-Seura ja Suonenjoen Taideseura ry.
  
Tilaisuuden ”etkona” järjestettiin Suonenjoen Taideseura ry:n sääntömääräinen kevätkokous.

Kevätkokous 27.3. 2024

Suonenjoen Taideseura ry:n vuosikokous pidettiin Futurialla 27.3.24. Paikalla oli toistakymmentä jäsentä ja henkilövalinnat menivät esityksen mukaisesti.
 
Eeva Mölkäsen tilalle puheenjohtajaksi valittiin Mauri Korhonen. Maurin tilalle tuli hallitukseen Sinikka Vesterinen Kuopiosta. Hallituksen erovuoroista Jouni Kurjen tilalle valittiin Tuulikki Vilhunen Vesannolta ja Jorma Knuutisen tilalle Anne Matilainen Suonenjoelta. Kokouksen jälkeen oli kahvit ja auditoriossa Veli Granön mielenkiintoinen luento ITE-taiteesta, johon seuramme osallistui kustannusten osalta.
 

Seitsämän vuotta taideseuraa luotsannut Eeva Mölkänen  oli kirjoittanut kauniin kiitoskirjeen, joka luettiin kokouksessa. 

Hyvät Suonenjoen Taideseura ry:n jäsenet ja Facebook-seuraajat ❤️

Olen ollut mukana jäsenenä seurassa vuodesta 2007 lähtien. Hallituksen jäsenenä vuodesta 2011 lähtien ja puheenjohtajana vuodesta 2017. Nyt on aika sanoa hyvästit.

Yhdessä olemme kulkeneet luovaa polkua ja saaneet monia uusia jäseniä seuraamme. Seuramme on mahdollistanut taiteen iloa monelle ihmiselle ja yhteisöille.

Vaikka jään toistaiseksi pois seuran toiminnasta, seuran katse on suunnattu kohti tulevaisuutta. Uudet hallituksen jäsenet tuovat mukanaan uusia värejä, mahdollisuuksia ja luovat uusia taiteellisia seikkailuja.

Empatia on yksi voimamme. Se yhdistää meidät toisiimme ja auttaa ymmärtämään toistemme tarpeita ja unelmia.

Tulevaisuudessa toivon näkeväni meidät luovana yhteisönä, joka tukee toisiaan ja luo taiteen taikaa.

Olen päättänyt luopua seuran Facebook-sivuston ylläpidosta ja seuran mainosten tekemisestä.

Tämä päätös ei johdu kiinnostuksen puutteesta, vaan halusta antaa tilaa uusille asioille ja antaa aikaa läheisille.

Toivon, että joku teistä uusista ottaisi vastuun sivuston ylläpidosta. Luomalla uudet henkilökohtaiset tunnukset ja tuoden siihen uutta loistoa ja väriä. Uudesta voi luoda entistä paremman. Ole yhteydessä uuteen hallitukseen, mikäli tämä resonoi juuri sinua.

Taide ansaitsee tulla nähdyksi, koetuksi ja kuuluksi.

Kiitos teille kaikille – sydämellisille jäsenille ja ahkerille hallituksen tekijöille.

Rakkaudella, pj. Eeva Mölkänen

Mauri Tuure toimi kokouksen puheenjohtajana
Mauri Tuure toimi kokouksen puheenjohtajana
Entinen puheenjohtaja Eeva Mölkänen sai hallituksen kiitoslahjan seuran sihteeriltä Anja Jääskeläiseltä.
Entinen puheenjohtaja Eeva Mölkänen sai hallituksen kiitoslahjan seuran sihteeriltä Anja Jääskeläiseltä.
Anja oli suunnitellut Eevalle kiitoskortin.
Anja oli suunnitellut Eevalle kiitoskortin.

Normaaliin tapaan kokouksessa hyväksyttiin hallituksen laatima toimintakertomus vuodelta 2023. Niin ikään hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus menneen vuoden rätingeistä. 

Iisveden koulun alikulkutunnelin maalausprojekti

Kun Iisveden koulu täytti 100 vuotta, halusi koulu juhlistaa tätä merkkipaalua erityisellä tavalla: Koulun läheinen alikulkutunneli, jota monet koululaiset käyttävät päivittäin, päätettiin muuttaa iloiseksi ja värikkääksi taideteokseksi. Koulu pyysi projektiin apuun Suonenjoen Taideseuran.

Iisveden koulun oppilaat saivat tehtäväkseen piirtää kuvia, joita he haluaisivat nähdä alikulkutunnelin seinillä. Suonenjoen Taideseura ry astui mukaan, kun seuran sihteeri ja monitoiminainen Anja Jääskeläinen skannasi oppilaiden tekemät piirrokset. Anja piirsi ne vektorimuotoon tietokoneella, jotta ne saatiin säilymään mahdollisimman alkuperäisessä muodossa lopulliseen teokseen. Tanja Nisu taas sommitteli näistä digitaalisessa muodossa olevista oppilaiden piirroksista yhtenäisen kokonaisuuden tunnelin mittojen mukaan.

Ensimmäiseksi tunnelin seinät maalattiin pohjavärillä, Tanja ja Anja saivat jo tässä vaiheessa muutamia oppilaita mukaan maalaustalkoisiin. Seuraavaksi oppilaiden kuvat jäljennettiin suunnitelman mukaisesti piirtoheitinkalvoille ja ne heijastettiin tunnelin seinille. Kuvien heijastamiseen ja piirtämiseen pääsivät myös oppilaat osallistumaan. Tämän jälkeen alkoi se paras osuus, eli itse kuvien maalaaminen. Oppilaat osallistuivat ahkerasti maalaamiseen ja jokainen sai mahdollisuuden nähdä oman työnsä tuloksen konkreettisesti tunnelin seinillä.

Taideseurasta mukana talkoissa olivat Anjan ja Tanjan lisäksi Mirja Pesonen ja Tuula Lappalainen.

Työskentely tunnelissa kesti noin pari viikkoa, ja se sai runsaasti kiitosta ja positiivista palautetta jo tekovaiheessa ohikulkijoilta. Oppilaat olivat innoissaan ja ylpeitä nähdessään oman työnsä tuloksen. Projekti toi yhteen eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, vahvistaen yhteenkuuluvuutta ja yhteishenkeä.

Lämmin kiitos Iisveden koulun oppilaille ja henkilökunnalle. Erityinen kiitos myös paikallisille yrityksille ja yksityishenkilöille, jotka lahjoittivat tarvikkeet, maalit ja lainasivat välineitä. Kaiken kaikkiaan projektissa oli mukana lähemmäs sata toimijaa. Ilman teidän kaikkien panosta tämä projekti ei olisi ollut mahdollinen.

Iisveden koulun alikulkutunnelin maalausprojekti on hieno osoitus siitä, miten taide ja yhteisöllisyys voivat yhdessä luoda jotakin kaunista ja merkityksellistä. Tämä projekti ilahduttaa meitä kaikkia vielä pitkään.

Tanja Nisu

Tuula Lappalaisen unikot tallentuivat muuntamon seinään

Muutamana heinä – elokuun päivänä SuTaSen Tuula Lappalainen loihti Pajapuiston muuntamoon kolmen maalauksen kokonaisuuden unikoista. Aihehan on hänelle tuttuakin tutumpi – joskaan näin isoon kokoon hän ei koskaan ole enemmin tätä ideaansa toteuttanut. 

Helteessä liiankin nopeasti kuivuneet peltikattomaalit asettivat omat hankaluutensa taiteilijalle, mutta projektin edetessä materiaali ”taipui” haluttuun lopputulokseen

Maalausten nimet: ”Aamu” (pitkä sivu), ”Ilo” (Iisveden puolen sivuseinä) ja ”Iltarusko” (keskustan puoleinen sivuseinä).
 
Mukana projektissa olivat myös  Suonenjoen tekniset palvelut ja Savon Voima.

Kiertoliittymän taidehankinnan toteutus peruuntui

Suonenjoen kaupunki kutsui Suonenjoen Taideseura ry:n jäseniä ideoimaan kolmiulotteista teosta kesällä 2023 toteutettavan Jalkalan kiertoliittymän keskusaiheeksi. Teoksen tarkoitus oli toivottaa kulkijat tervetulleeksi Suonenjoelle, toimia Suonenjoen porttina. 

Suonenjoen Taideseura ry:n hallitus pohti ehdotusta ja päätti lähettää kaupunginhallitukselle vastineensa, jossa ehdotettiin, että projekti siirrettäisiin vuodelle 2024, lisärahaa varattaisiin ja nimitettäisiin toimikunta valmistelemaan julkisen taideteoksen hankkimista asian vaatimalla tavalla. 

Syksyllä 2023 palavereissa päätettiin nimetä toimikunta, joka laatii säännöt ja ohjeistukset teoksen saamiseksi. Taideseuran edustajina ovat Anja Jääskeläinen ja Mari Arvinen, kaupungin puolesta hallintojohtaja Maikki Rouvinen ja tekninen johtaja Kimmo Hälinen. Yksi osa taideseuran ehdotuksesta oli, että kansalaisopisto järjestää kurssin liittyen julkisen kolmiulotteisen taideteoksen valmistamiseen ja siihen liittyvään suunnitteluun ja tekniseen valmisteluun ja muuhun huomioon otettavien seikkojen  hallintaan.

Toimikunta ehdotti, että taideteos hankittaisiin kansallisen portfoliohakuprosessin kautta ja että valintatyöryhmään kuuluisi riittävä määrä kuvataiteen ja julkisen taiteen asiantuntemusta. Taideteoksen hankintakustannukseksi laskettiin  30 000€, josta osa – 10 000€ – haettaisiin avustuksena taiteen edistämiskeskukselta.

Taideteoksen hankintaa varten kaupungin olisi tullut tehdä periaatepäätös taidehankinnasta vuodelle 2025 sekä määrärahan varaamisesta vuodelle 2025. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin siirtää periaatepäätöksen tekemistä myöhäisempään ajankohtaan. 

Haaveellinen havainnekuva sitä millainen taideteos voisi olla. Kuvamanipulaatio Aulis Jalkasen pienoisveistoksesta liikenneympyrässä.

Jäsenten omia näyttelyitä

Mirja Nuutisen ja Päivi Lundvallin näyttely Rautalammin kirjaston galleriassa

Mirja Nuutinen ja Päivi Lundvall jatkoivat Visuaalista vuoropuheluaan Rautalammin kirjaston galleriassa. Viime vuonna näyttely – joka jatkuvasti muuttuu – oli esillä mm. Rovaniemellä.

Taiteilijat ovat julkisesti käyneet vuoropuheluaan kesäkuusta 2021 alkaen @dialoque_of_views Instagram-tilillä.

Nuutinen ja Lundvall kertovat, että kuvallisen ilmaisun samankaltaisuuteen lienee vaikuttanut heidän pitkä ystävyytensä, naiseus, äitiys, läheinen suhde luontoon ja kuvataiteisiin.

Mirja Nuutinen ja Päivi Lundvall jatkoivat Visuaalista vuoropuheluaan Rautalammin kirjaston galleriassa. Viime vuonna näyttely – joka jatkuvasti muuttuu – oli esillä mm. Rovaniemellä.

Taiteilijat ovat julkisesti käyneet vuoropuheluaan kesäkuusta 2021 alkaen @dialoque_of_views Instagram-tilillä.

Nuutinen ja Lundvall kertovat, että kuvallisen ilmaisun samankaltaisuuteen lienee vaikuttanut heidän pitkä ystävyytensä, naiseus, äitiys, läheinen suhde luontoon ja kuvataiteisiin.

Näyttely huomioitiin  Paikallislehti Sisä-Savossa (18.7. 2024), jossa siteerattiin kaksikon julkaisemaa mediatiedotetta: ”Töiden tyyli elää vuoropuhelun myötä. Usein niissä on vahva, värikäs ja ekspressiivinen ote, mutta ajoittain dialogi kääntyy yksinkertaisen minimalistiseksi ja mustavalkoiseksi. Teoksissa voi nähdä hetken synnyttämää ahdistusta, surua tai onnea, iloa ja luomisen voimaa”.

Mirja Nuutinen on pitkän uran tehnyt graafinen suunnittelija, kuvittaja ja kuvataiteilija, joka yhdistää digitaalisissa kollaaseissaan valokuvaa eri tekniikoilla tekemäänsä uniikkia materiaalia. Päivi Lundvall puolestaan on tutkija ja yrittäjä, joka tulkitsee kokemaansa luovan valokuvauksen keinoin”.

Oppilaat ja opettajat lähtivät lentoon Kellarikalleriassa

6.3.- 27.3. 2024 oli Kellarikalleriassa  yhtenäiskoulun 9b-luokan ja heidän luokanvalvojiensa – Anne Matilaisen ja Sari Karttusen – taidenäyttely  Lentoon. Esillä oli muovipussimaalauksia, pienoisveistoksia, tilataideteos, Katja Viklan työpajassa toteutettuja kollaasitöitä sekä akvarelli- että akryylimaalauksia. Näiden töiden kautta päättöluokkalaiset kertoivat jotain itsestään ja tarpeistaan.
 
19.3. 2024 oli näyttelyn ohjelmalliset avajaiset ”taidehappeninki”, jonka avulla kerättiin varoja luokan opintoretkeen. Taidehappeningissa oli oppilaiden avajaispuhe ”Mitä taide on”, kuoroesitys ”Taulut”, kahvio, myyjäiset ja kirpputori.

Tuikku Närhen yksityisnäyttely "Tassunjälkiä sydämessä ja kaupungin kaduilla"

Suonenjoen taideseuran jäsen Tuikku Närhi pitää yksityisnäyttelyä uudessa kotikaupungissaan Kuopiossa.  Näyttely on avoinna helmikuun loppuun saakka Kahvila Kanelissa, Kauppakatu 22. Alla olevat valokuvat ovat Tuikun ottamia.

Ensio Puranen Vanhamäen juhlasalissa

Vanhamäki tiedottaa:

Taidetta on jälleen meidän pääsali tulvillaan. 

Tällä kertaa näyttelytilaa koristaa mahtavan Ensio Purasen teokset. 

Näyttely on ihasteltavissa pääsalissa tammikuun loppupuolelle saakka, joten tulehan nauttimaan maittavasta lounaasta ja upeasta taiteesta. 

Vanhamäki tiedottaa:

Taidetta on jälleen meidän pääsali tulvillaan. 

Tällä kertaa näyttelytilaa koristaa mahtavan Ensio Purasen teokset. 

Näyttely on ihasteltavissa pääsalissa tammikuun loppupuolelle saakka, joten tulehan nauttimaan maittavasta lounaasta ja upeasta taiteesta. 

Taideseuran omat ja yhteisnäyttelyt

SuTaSen taiteilijoita Etelä-Savossa

Pieksämäen Kuvataideseuran näyttelyn teemana on Yhtä juhlaa. Näyttely oli avoin kaikille ja niinpä muutama Suonenjoen Taideseuran jäsenkin tarjosi teoksiaan näyttelyyn, jonka jurytti kuvataiteilija Samuli Heimonen.

Suonenjoen Taideseurasta saivat teoksia esille Lala Luotosenkoski, Katja Vikla, Sinikka Vesterinen ja Mauri Tuure.

Näyttelyyn tarjottiin 131 teosta, näyttelyssä on 81 teosta ja 47 taiteilijaa, Pieksämäen alueen taiteilijoiden ja Sisä-Savon lisäksi muutama oli Kuvataideseura Arttiimista.

Pieksämäen Kulttuurikeskus on upea näyttelypaikka, aivan mahtava! Yhtä juhlaa levittäytyy alakerran aulaan, Saliin ja myös yläkerran Ylälämpiöön ja Parvelle. Kipin kapin katsomaan!

Pieksämäen Kuvataideseura 58. vuosinäyttely 22.11.2024-04.01.2025. Näyttely avoinna ma-to 8-18, pe ,8-17, la 9-14. Sunnuntaisin suljettu. Tarkistathan poikkeus aukioloajat pyhien yhteydessä! Tervetuloa! Vapaa pääsy!

@pieksämäenkuvataideseura @Poleeni @luotosenkoski #poleenipieksämäki #pieksämäenkuvataideseura
#poleeni #luotosenkoski #sinikkave #suonenjoentaideseura_SuTaSe #katjavikla #maurituure
#marittatasken #samuliheimonen_visualartist
@suonenjoentaideseura_SuTaSe
https://www.instagram.com/p/DCrlEzdie7Q/?igsh=MWQ1NDl3MmRqdzc2aw== 

Syysnäyttely Kellarikalleriassa 23.10. - 15.11.

Suonenjoen Taideseura ry:n 45. vuosinäyttelyn avajaiset 22.10. vetivät Kellarikallerian täyteen vieraita. Näyttelyn jurytti toimittaja ja tarinankertoja Vuokko Viljakka. Näyttelyyn oli tarjolla 78 teosta, joista 50 pääsi esille Viljakan valitseman Syksy -teeman koosteeseen. Näyttely tarjosi syksyn värejä, tummia tunnelmia ja monenlaista katsottavaa. Näyttely sai mukaan myös kuusi taideseuran ulkopuolista tekijää Leppävirralta, Varkaudesta, Maaningalta sekä Suonenjoelta.

Viljakka lähti juryttämään näyttelyä suurimpien maalausten ympärille. ” Sattumalta näyttelyn tummasävyisimmät, milteipä mustanpuhuvat teokset ovat numeroitu ensimmäisiksi näyttelyluetteloon.  Ne avasivat oven syksyyn, kuvastavat minulle pimeneviä syysiltoja, lokakuun tummia sävyjä ja pehmeitä varjoja. Niissä ei ole silti mitään pelottavaa.

Kaarevan seinän teokset uhkuvat puolestaan ruskan runsaita värejä. Ne saivat ripustuspäivänä vielä lisää syvyyttä, kun syystuuli riepotteli ikkunoiden takana ihan samanvärisiä lehtiä”..

Kun katsoin valmista näyttelyä, minun oli vaikea uskoa, ettei tekijöillä ole ollut yhteistä teemaa. Kiitos, että pääsin näkemään teoksianne ja käsikirjoittamaan teosvalinnoillani yhteistä syystarinaanne”… 

Leena Toivanen on ollut ahkerasti alusta asti taideseuran vapaaehtoistyössä ja hänet kukittettiin kiitoksin.

 Taideseuran puheenjohtajalla Mauri Korhosella ja hänen tyttärellään Silja Tilhillä oli viereisessä huoneessa oma näyttely. 

Taideseuran monipuolinen esillepano

Tämänkertainen kesänäyttely oli monipuolinen katsaus taideseuralaisten tuotantoihin. Entiseen tapaan yhdistelimme perinteistä taidetta nykytaiteeseen ja saimme aikaiseksi tyylikkään ja edustavan kokonaisuuden valkoisen salin seinille. 

Teoksia oli esillä 25 seuralaiselta, yhteensä 47 teosta.

Yhteistyö harmaan salin Design & Taide – näyttelyn kanssa toi vierailijoita näyttelyihin yli 1500  henkilöä, mikä lienee Kellarikallerian ennätys yhden kuukauden aikana. 

Myös kaupungin johtoa oli paikalla ja ”kaupunginjohtaja Juha Piiroinen kiitteli uudenlaista toimintakonseptia, jossa design-alan yrittäjät ja taiteentekijät yhdistivät voimansa, ja joka nostaa Suonenjokea monella tavalla esille. Kaikki merkittävät taidetapahtumat eivät välttämättä tapahdu isoissa kaupungeissa, sillä täälläkin oli mukana kansainvälisesti menestyneitä taiteilijoita. Puheita pitivät myös design-yrittäjien puuhamies Niilo Kalsi ja Taideseuran puheenjohtaja Mauri Korhonen” (Tuulikki Vilhusen Facebook julkaisusta).

Mauri Korhonen kukitettiin  ja nimitettiin taideseuran elinikäiseksi kunniapuheenjohtajaksi. 

Kaupunginjohtaja Juha Piiroinen ojentaa kukkatervehdyksen SuTaSen Mauri Korhoselle
Avajaisyleisöä

Lapinlahden kivinavetalla taideseuralaisten teoksia

Veikon teoksia
Anjan ja Sinikan teokset
Anjan ja Sinikan teokset
Tanjan keramiikkaa
Tanjan keramiikkaa

PoSaKun kesänäyttely pidettiin  kahdeksatta kertaa  Lapinlahdella Pappilan kivinavetalla. Pohjois-Savon kuvataideseurojen yhteisnäyttelyyn sai tänä vuonna  teoksiaan 5-9 Suonenjoen taideseuran jäsentä. Laskentatapa on liukuva koska muutamat taiteilijat ovat useamman taiteilijaseuran jäseniä. Näyttelyyn tarjottiin 164 teosta Pohjois-Savon alueen 7:ltä yhdistykseltä sekä Taideniitty-yhteisöltä Varkaudesta. Tekijöitä oli 45 ja näyttelyssä lopulta 37 tekijää, heiltäkin karsittiin osa teoksista. Vuosittain vaihtuvan juryttäjän, tänä vuonna kuvataiteilija Ilkka Kivelä, jonka suunnittelema ripustus oli avoinna 4.8.2024 saakka.

Taidenäyttely saavutti hieman vajaat 1000 kävijää.

Yhteisnäyttelyyn liittyi vielä vuosittain yhdistyksille arvottavat yksityisnäyttelytilat sivugallerioihin. Tänä vuonna esillä on Siilin kuviksesta valittu Emilia Simonen näyttelyllään Kesämuistoja ja PiKeMasta Paula Jääskeläinen toisessa galleriassa.

Näyttelyyn saivat teoksiaan Eino Huuskonen, Anja Jääskeläinen, Veikko Kuhmonen, Birgitta Kuurne, Tanja Nisu, Taina Ritvanen, Sirkka Ropponen ja Sinikka Vesterinen. Minna Rautiainen eli Lala Luotosenkoski, joka hyväksyttiin SuTaSen jäseneksi avajaisia seuraavana päivänä, sai teoksiaan näyttelyyn myös.
 
Seuramme jäsen Birgitta Kuurne  on valittu tänä vuonna stipendiaatiksi Poleeniin. Viime vuonna stipendiaatiksi valittiin niin ikään seuramme jäsen Veikko Kuhmonen, jonka töitä on myös tänä vuonna Lapinlahdella.
 
Stipendiaatit PoSaKu:n Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleeni 6.3.-4.4.2026 taidenäyttelyyn ovat:
2023 stipendiaatit Minna Hukkanen, Anneli Loponen ja Veikko Kuhmonen. Jurytys kuvataiteilija Mari Arvinen.
2024 stipendiaatit Leena Mäki-Patola, Birgitta Kuurne ja Jarmo Husso. Jurytys kuvataiteilija Ilkka Kivelä, Kuopio
2025 valitaan vielä 3 stipendiaattia, yhteensä 9 taiteilijaa.